ANA RAMÓN

In de danswereld en dan vooral bij het Flamenco- minnend publiek is Ana Ramón zonder twijfel dé pionier van de Flamenco danskunst in Vlaanderen. Na jaren van studie, liefde en begeestering voor Flamenco heeft zij in 1985 te Antwerpen de vereniging Peña Al Andalus opgericht, die zij altijd met zeer dynamische hand heeft geleid en daarmee een grote naam en faam heeft bezorgd.

In 1994 opende Ana Ramón samen met haar medewerkers het Flamenco centrum Peña Al Andalus vzw, Fundación de Flamenco in de Vorstermanstraat te Antwerpen: een tempel voor cursussen dans en Flamenco optredens. Het is een gezellig Flamencocentrum waar alle liefhebbers zich meteen thuis voelen en bovendien vele anderen die dezelfde Flamenco microbe dragen kunnen ontmoeten.

Daarnaast werd Ana Ramón vooral bekend door haar prachtige theater Flamenco voorstellingen, waarvan zij telkens zowel regie, choreografie als dans in eigen handen nam. Eigen producties: Al Andalus, Flamenco Dansrecital, Macama, Recital Flamenco, Encuentro Flamenco I & II alsook Sevilla 92, Noche Flamenca en Tablao Flamenco. In 1993 was ze dan ook een graag gezien gaste met haar gezelschap bij Antwerpen Culturele hoofdstad en in 2012 tijdens "De Winter van Antwerpen" in de Spiegeltent.

Zij verleende ook haar medewerking aan de alom gekende Feria Andaluza die jaren heeft plaats gevonden in de Schorre te Boom en daarna in Antwerpen. Alsook de laatste jaren met het Flamenco festival in Antwerpen waar gerenommeerde artiesten worden uitgenodigd. Zij was ook een graag geziene gaste bij TV programma’s zoals onder meer Vlaanderen Boven, de Witte Raven, Afrit 9, FC de Kampioenen, Mode Academie Antwerpen, Belle Perez, de 100 van Antwerpen…

Jaarlijks is er de dansrecital "Fiesta Flamenca". Een wervelende en passionele Flamenco voorstelling die onder haar bezielende leiding met medewerking van Nina Pérez, haar dochter, Lara Vanderhaeghe en de vele leerlingen van haar Flamencoschool Peña Al Andalus uitgegroeid is tot een jaarlijks Flamencodansfestijn.

Kers op de taart in juni 2012

Na 25 jaar hard werken winnen Ana Ramón, Antonio Pérez Martin en Nina Pérez de prestigieuze prijs "Premio Nacional de Flamenco" uitgereikt door de Catedra de Flamencologia in Jerez de la Frontera voor "de beste Flamenco verspreiding in het buitenland". Een hele eer voor dans en cultuur in België!